Behandeling

U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Behandeling

De behandeling van borstkanker

Voor borstkanker zijn verschillende soorten behandeling mogelijk. De precieze behandeling is afhankelijk van diverse factoren, zoals de ernst van de ziekte en de leeftijd van de vrouw. Meestal wordt gekozen voor een combinatie van de volgende behandelingen:

Aangevuld met een of meer van onderstaande behandelingsvormen:

Gecombineerde behandelingen

Voor een zo groot mogelijke slagingskans wordt meestal een combinatie van behandelingen toegepast. Bijna altijd wordt gekozen voor operatie, gevolgd door bestraling en/of chemotherapie, hormoontherapie of immunotherapie. Toch zijn er ook andere combinaties mogelijk: wat de beste behandeling is, wordt bepaald door allerlei factoren. Zo speelt de leeftijd van de patiŽnt een rol, de grootte van de tumor, de agressiviteit van de tumorcel en of er uitzaaiingen in de lymfeklieren worden gevonden. Voor elke patiŽnt wordt er een behandelplan samengesteld dat geheel is toegespitst op het specifieke ziektebeeld. Dit wordt ook wel tailored treatment genoemd.

Curatief en palliatief

In gesprekken met de arts over de behandeling kunnen de termen curatief en palliatief vallen. In het eerste geval (curatief) is de behandeling gericht op genezing. Dat houdt in dat de tumor operatief wordt verwijderd en er aanvullend chemo- of radiotherapie wordt toegepast. Bij palliatieve behandelingen is er geen kans meer op genezing. In plaats daarvan wordt geprobeerd het leven te verlengen en de levenskwaliteit te verbeteren.

Lokaal en systemisch

De behandeling van borstkanker kan verder nog lokaal of systemisch zijn. Bij lokale behandelingen wordt de tumor verwijderd en de kans op terugkeer zo klein mogelijk gemaakt. Lokale behandelingen zijn opereren en bestralen. Aanvullend zijn er systemische behandelingen mogelijk, in de vorm van chemotherapie, hormoontherapie en immunotherapie. Systemische behandelingen zijn erop gericht tumorcellen te vernietigen en hebben betrekking op het hele lichaam.

De mondige patiŽnt

De patiŽnt is tegenwoordig geen monddood wezen meer dat passief het haar opgelegde behandelplan ondergaat. Integendeel, zij wordt betrokken bij elke stap van de behandeling. Indien mogelijk is het dan ook in samenspraak met haar dat er gekozen wordt voor een borstamputatie, een borstbesparende operatie of een tussenvorm. Bij twijfel aan de diagnose is het altijd mogelijk een second opinion aan te vragen. Een second opinion kan eventuele twijfels wegnemen en ervoor zorgen dat de patiŽnt met meer vertrouwen de behandeling ondergaat.

Lees verder over de verschillende mogelijke operaties bij borstkanker -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Behandeling
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Borstkankerinfo.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)