Bestraling (radiotherapie)

U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Behandeling Ľ Bestraling (radiotherapie)

Bestraling (radiotherapie)

Om eventueel achtergebleven kankercellen te vernietigen, wordt na de operatie vaak nog bestraling, ofwel radiotherapie, toegepast. Hoe hoog de stralingsdosis is en hoeveel behandelingen er nodig zijn, is afhankelijk van de ernst van de ziekte. Vooral als er een grote kans op genezing is, is een hoge stralingsdosis nodig en een flink aantal behandelingen (tussen de 25 en 35). De behandelingen worden op alle doordeweekse dagen gegeven. Ze duren een paar minuten per keer en zijn bijna altijd uitwendig. In een klein aantal gevallen wordt de bestraling van binnenuit gegeven. Daarbij worden naalden ingebracht die de kankercellen heel direct doden en het omliggende weefsel veel minder beschadigen dan bij uitwendige bestraling het geval is.

Is er geen kans meer op genezing, dan worden er slechts enkele korte behandelingen gegeven met een lagere stralingsdosis. Deze dienen om de kwaliteit van leven te verhogen, door bijvoorbeeld pijnklachten weg te nemen.

Bijwerkingen van bestraling

Na radiotherapie heeft de patiŽnt in het algemeen minder bijwerkingen dan bij bijvoorbeeld chemotherapie. Toch is het goed op de hoogte te zijn van eventuele bijwerkingen, zodat deze zo veel mogelijk kunnen worden voorkomen. De volgende bijwerkingen kunnen in de periode van de bestraling optreden:

  • GeÔrriteerde huid, zoals na zonnebrand
  • Vermoeidheid
  • Kortademigheid
  • Slikklachten

Deze bijwerkingen zijn van tijdelijke aard en in bepaalde gevallen is er wat aan te doen. Zo kan om de huid soepel te houden een speciale crŤme worden gebruikt, cetomacrogolcrŤme genoemd. Voor kortademigheid kan indien nodig prednison worden voorgeschreven. De radiografisch therapeut zal de patiŽnt adviseren hoe zij het best kan omgaan met eventuele bijwerkingen. Belangrijk is altijd om direct zonlicht op de bestraalde plaatsen te vermijden.

Op de langere termijn zijn andere bijwerkingen mogelijk. De voornaamste daarvan zijn bindweefselvorming in het bestraalde gebied (stug weefsel) en lymfe-oedeem.

Wanneer bestralen?

Bestraling wordt altijd na een borstbesparende operatie toegepast, om de kans op terugkeer van kankercellen te verkleinen. Ook kan er worden bestraald bij uitzaaiingen in bepaalde delen van het lichaam, zoals in de hersenen of in het bot. Na borstamputatie wordt in bepaalde gevallen bestraling toegepast, bijvoorbeeld wanneer het om een tumor groter dan 5 cm gaat. Daarbij is radiotherapie (bestraling) een optie om klachten te verlichten als er geen kans meer op genezing is.

Lees verder over chemotherapie bij borstkanker -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Behandeling Ľ Bestraling (radiotherapie)
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Borstkankerinfo.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)