Borstreconstructie

U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Borstreconstructie

Na een borstamputatie: borstreconstructie

Na een volledige borstamputatie kan de gedachte met ťťn borst verder te leven voor de patiŽnt moeilijk te verwerken zijn. Zij kan er dan voor kiezen een borstreconstructie te ondergaan. Met behulp van een inwendige prothese of van borstweefsel wordt hierbij een nieuwe borst geconstrueerd. Niet alle vrouwen die een borstamputatie hebben ondergaan, hebben echter behoefte aan een chirurgische ingreep. Er zijn er die de voorkeur geven aan een uitwendige prothese. Weer andere vrouwen accepteren vroeg of laat het feit dat ze nog maar ťťn borst hebben en doen niets om de geamputeerde borst te vervangen.

Directe borstreconstructie

Soms kan er al tijdens de borstamputatie een borstreconstructie worden uitgevoerd. Bij een directe reconstructie, zoals dit heet, wordt een inwendige prothese of lichaamseigen weefsel aangebracht. Het voordeel hiervan zal duidelijk zijn: de patiŽnt gaat met beide borsten de narcose in en wordt ook weer Ďcompleetí wakker. Toch zijn er in de praktijk vaak meerdere operaties nodig om tot een fraai effect te komen.

Een directe borstreconstructie behoort in lang niet alle gevallen tot de mogelijkheden. Zo mag er geen aanvullende bestraling meer nodig zijn omdat een directe reconstructie het risico op complicaties vergroot. Verder neemt de kans op een succesvolle directe borstreconstructie af door factoren als overgewicht, roken en een grote borst. Is de mogelijkheid aanwezig en wil de patiŽnt een directe reconstructie, dan dient de operatie te worden uitgevoerd in een ziekenhuis waarin een plastisch chirurgische borstreconstructie tot de mogelijkheden behoort.

Latere borstreconstructie

Een borstreconstructie kan ook korte of langere tijd na een volledige borstamputatie worden uitgevoerd. Maar zelfs wanneer een directe borstreconstructie tot de mogelijkheden behoort, kan de patiŽnt er de voorkeur aan geven te wachten. Soms neemt de wens om chirurgisch een nieuwe borst te laten aanbrengen na verloop van tijd af en besluit de patiŽnt dat ze zich niet minder vrouw voelt met ťťn borst.

De prothese

Er zijn twee manieren waarop een borst wordt gereconstrueerd:

  • met een inwendige prothese
  • met eigen weefsel

In het eerste geval wordt na het wegnemen van het borstweefsel de resterende huid gebruikt om een prothese te overspannen. Soms moet de huid hiervoor eerst worden opgerekt. Er wordt dan een ballonnetje (tissue expander) ingebracht, dat in drie tot zes maanden langzaam wordt gevuld met een zoutoplossing. Pas dan kan de definitieve prothese worden aangebracht.

In plaats van een inwendige prothese kan een reconstructie ook met eigen weefsel worden uitgevoerd. Daarbij worden er huid, spierweefsel en vet van andere lichaamsdelen (de rug, de buik of de bil) gebruikt. Voor deze methode moet er wel voldoende huid en weefsel aanwezig zijn.

Uitwendige prothese

Veel vrouwen vinden een reconstructie een te grote ingreep maar willen wel graag een vervanging van hun geamputeerde borst. Ze kiezen dan voor een uitwendige prothese. Uitwendige prothesen zien er natuurlijk uit en zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar, van stoffen tot siliconenprotheses. Zelfs is er een speciale kledinglijn, Lobstar, voor vrouwen die geen prothese dragen. Informeer bij de mammacare-verpleegkundige naar de mogelijkheden. -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Borstreconstructie
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Borstkankerinfo.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)