Chemotherapie

U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Behandeling Ľ Chemotherapie

Chemotherapie

Ook chemotherapie is een veelgebruikte behandeling in de strijd tegen borstkanker. In tegenstelling tot bestraling, gericht op de plaatselijke bestrijding van kankercellen, werkt chemo in het hele lichaam. Chemotherapie gaat celdeling tegen (vooral van sneldelende cellen, zoals tumorcellen) of doodt cellen. Hoewel gericht op kwaadaardige cellen, worden tijdens de chemokuur ook gezonde cellen aangetast. Om die reden gaat een behandeling met chemo vaak gepaard met nogal wat bijwerkingen, zoals:

 • haaruitval
 • afbrokkelende nagels
 • misselijkheid
 • vermoeidheid
 • diarree of verstopping
 • verminderde weerstand
 • bloedarmoede
 • vergrote kans op infecties
 • stollingsproblemen (blauwe plekken, bloedneus)

Aan een aantal van deze bijwerkingen is wat te doen door middel van medicijnen. Ook de patiŽnt zelf kan veel bijdragen aan het beperken van de klachten. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden meerdere keren per dag kleine porties te eten en genoeg te drinken. Om de kans op infecties te verkleinen, is het belangrijk gezond te eten en uit de buurt te blijven van mensen die griep hebben of verkouden zijn. Wondjes moeten goed worden verzorgd om te voorkomen dat ze gaan ontsteken. Vermoeidheid is helaas een bijwerking waar weinig aan te doen is en die zal moeten worden opgevangen door prioriteiten te stellen.

Een chemokuur bestaat uit een aantal behandelingen, waarbij de medicijnen meestal via een infuus worden toegediend; op dit moment wordt nog onderzoek gedaan naar medicatie in tabletvorm. Omdat elke behandeling een behoorlijke aanslag op het lichaam pleegt, zit er tussen twee kuren een tijdsperiode van enkele weken. In die tijd kan het lichaam herstellen en zich voorbereiden op de volgende behandeling. Tijdens de behandeling met chemo neemt de patiŽnt ook vaak medicijnen die de chemokuur ondersteunen of die de bijwerkingen verlichten.

Wanneer chemotherapie?

Chemotherapie wordt in de volgende gevallen toegepast:

 • Na de operatie, om uitzaaiingen te voorkomen (adjuvante chemo). Chemotherapie wordt echter niet standaard na een operatie gegeven; dit is afhankelijk van de grootte van het risico op uitzaaiingen.
 • Voor de operatie, indien de tumor te groot is om direct chirurgisch te verwijderen (neo-adjuvante chemo).
 • Bij uitzaaiingen (palliatieve chemo). Deze vorm van chemotherapie is gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven en op verlenging van de levensduur.

Omdat chemotherapie een flinke aanslag op het lichaam pleegt, wordt per individu bekeken of de voordelen van de kuur opwegen tegen de nadelen. Daarbij worden factoren ingecalculeerd als de leeftijd van de patiŽnt, de grootte en ernst van de tumor, en of er al dan geen uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn aangetroffen.

Haaruitval

Haaruitval is wel de meest gevreesde bijwerking van chemotherapie. Veel vrouwen die behandeld gaan worden met chemo, zien ook het meest op tegen haaruitval. In de praktijk zijn er diverse manieren om de periode van haaruitval en kaalheid zo goed mogelijk te overbruggen. De meeste vrouwen kiezen ervoor hun hoofd bij het begin van de haaruitval kaal te (laten) scheren. Vervolgens zijn er diverse mogelijkheden. Ze kunnen iets op het hoofd dragen, zoals een hoed, muts of sjaal. Er zijn echter ook vrouwen die hun kale hoofd onbedekt laten of juist een pruik dragen. Hoe de keuze ook uitvalt, deze is tijdelijk: ongeveer een maand na de laatste chemokuur begint het haar weer te groeien. Overigens zijn er chemokuren waarbij het haar niet per se hoeft uit te vallen.

Cold-capmethode

Om het risico op haaruitval of de mate daarvan te beperken, is het sinds kort mogelijk een cold-capbehandeling te ondergaan. Daarbij wordt voorafgaand aan de chemokuur een kap op het hoofd gezet, die is verbonden met een koelapparaat. Het idee achter de cold-capmethode is dat door het koelen van de hoofdhuid de chemomedicijnen minder kans krijgen de haarwortels te bereiken. De behandeling zelf duurt een uur of vier.

Lees verder over hormoontherapie bij borstkanker -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Borstkanker Ľ Behandeling Ľ Chemotherapie
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Borstkankerinfo.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)