Het ontstaan van borstkanker

U bevindt zich hier: Borstkanker Ontstaan / oorzaak

Hoe ontstaat borstkanker

Kanker, dus ook borstkanker, ontstaat door een verandering van het erfelijk materiaal (het DNA) in de cellen. Abnormale borstcellen gaan zich ongeremd vermenigvuldigen en groeien. Door die groei verdringen deze kankercellen het gezonde weefsel en op den duur kunnen zelfs klompjes cellen zich via de vochtbanen (lymfebanen) en de bloedbaan verspreiden door het lichaam. Dat heet uitzaaien en een uitzaaiing die zich ergens in het lichaam vastzet, wordt wel metastase genoemd.

In een groot aantal gevallen is nog onduidelijk waarom het erfelijk materiaal zich abnormaal verandert, dus van gezonde cel in een kankercel. Een rol speelt de samenstelling van het erfelijk materiaal, dat van mens tot mens verschillend is.

Risicofactoren die een rol spelen bij de verandering van het erfelijk materiaal zijn

Leeftijd

De leeftijd van de vrouw speelt een belangrijke rol. Kortweg kan gezegd worden, dat hoe ouder een vrouw wordt, hoe groter de kans is op het krijgen van borstkanker. Natuurlijk kan het al voorkomen bij vrouwen tussen de 20 en 30 jaar, maar het meest vorkomend is het bij vrouwen tussen de 55 en 65 jaar.

Hormonale risicofactoren

Veel bekende risicofactoren voor het ontstaan van borstkanker zijn inherent vrouwelijk van aard. Daarmee wordt bedoeld dat oestrogene hormonen (d typisch vrouwelijke hormonen) een belangrijke rol spelen. Vooral jarenlange oestrogene invloed op de borsten verhoogt de kans op het krijgen van borstkanker. Dat is het geval in de volgende situaties:

  • vroege allereerste menstruatie (menarche), dus vr het 12e jaar. Hoe eerder de eerste menstruatie begint, hoe langer bij een meisje/vrouw de oestrogene hormonen het borstweefsel kunnen beinvloeden
  • late allerlaatste menstruatie (menopauze), dus na het 52e jaar. Ook nu geldt dat dan de oestrogenen dan langer effect hebben op het borstweefsel
  • als de vrouw na het 35e jaar pas kinderen krijgt. Zwangerschap en borstvoeding zorgen ervoor dat de kans op het krijgen van borstkanker verlaagd is. Wanneer een vrouw laat kinderen krijgt is dat beschermende effect grotendeels verdwenen. Krijgt de vrouw mr dan n kind dan en geeft ze borstvoeding dan daalt de kans weer
  • als de vrouw helemaal geen kinderen krijgt dan is haar kans op het krijgen van borstkanker sterk verhoogd. De borsten hebben in dat geval nimmer de beschermende werking van de zwangerschapshormonen en de borstvoedingshormonen ondergaan
  • gebruik van medicijnen tegen overgangsklachten. Deze medicijnen bevatten oestrogene en progesteron hormonen waardoor vrouwen minder overgangsklachten hebben, maar ze hebben een negatief effect op het borstklierweefsel

Algemene factoren

Dat zijn factoren die de kans op het krijgen van borstkanker vergroten en hebben te maken met een (westerse) leefstijl, zoals:

  • roken van sigaretten
  • gebruik van alcohol
  • weinig lichamelijke activiteit
  • vetzucht

Erfelijke factoren

Al lang is bekend dat in bepaalde families veel vaker borstkanker voorkomt dan in andere families. Opvallend is ook dat die vrouwen uit die families waar het vaker bij voorkomt, jonger zijn dan gemiddeld als ze borstkanker krijgen. Dat wordt wel een familiaire aanleg voor het krijgen van borstkanker genoemd. Bij familie onderzoek, er moet dan een stamboom worden gemaakt, valt dan op dat al die vrouwen (oma, moeder, tante, zuster) in de familie vr hun 50e jaar borstkanker hebben gekregen. Deze aanleg kan zowel via de vrouwelijke lijn (familie van moeder) als de mannelijke lijn (familie van vader) gaan. Opvallend is dat in de volgende generatie borstkanker eerder optreedt, dus vr het 45e jaar. Onderzoek heeft vervolgens aangetoond dat de oorzaak een afwijking is in het erfelijke materiaal, in het DNA dat in de chromosomen zit.

Het eerst ontdekte stukje afwijkend chromosoom materiaal (chromosoom nr. 17) is in 1994 ontdekt en werd BRCA 1 genoemd (van breast cancer). Wanneer een vrouw dat gen heeft, dan heeft ze een kans van 70 tot 80% om vr haar 50e jaar borstkanker te krijgen. Het 2e gen werd in 1995 ontdekt in chromosoom nummer 13 en wordt BRCA 2 genoemd. Dit gen geeft een kans van ongeveer 50% dat een vrouw borstkanker krijgt. Bijzonder is dat zowel BRCA 1 als BRCA 2 ook een verhoogde kans geeft op het krijgen van eierstokkanker. Bij stamboom onderzoek moet dus niet alleen naar borstkanker maar k naar eierstokkanker worden gevraagd.

Begrijpelijk is dat vrouwen, uit families die het erfelijke BRCA 1 en BRCA 2 hebben, zich er op laten onderzoeken. Wanneer uit het onderzoek blijkt dat ze zelf dat gen ook hebben, zijn er nogal wat vrouwen op een bepaalde leeftijd die (preventief) hun borsten en eierstokken laten verwijderen om deze vormen van kanker niet te krijgen. Deze onderzoekingen worden gedaan op de afdelingen Klinische Genetica van de Universiteitsziekenhuizen. De artsen van die afdelingen geven uitgebreid voorlichting en advies. Uiteindelijk beslist de vrouw natuurlijk zelf.

Vul de erfelijkheidstest borstkanker in of lees verder over de verschijnselen bij borstkanker -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Borstkanker Ontstaan / oorzaak
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Borstkankerinfo.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)