Vroege opsporing

U bevindt zich hier: Borstkanker » Vroege opsporing

Vroege opsporing van borstkanker

Zelfonderzoek van de borsten

Hiermee wordt bedoeld, dat een vrouw regelmatig zelf haar borsten onderzoekt op de aanwezigheid van een knobbeltje dat eerder niet gevoeld was. Jarenlang is propaganda voor deze methode van onderzoek gemaakt, maar de laatste informatie hierover is dat het niet nuttig is. Goed zelfonderzoek is moeilijk en uit studies blijkt dat het tot veel medisch onderzoek leidt dat niets oplevert. Meestal wordt een afwijking korte tijd later vanzelf ontdekt. Op termijn blijken de vrouwen die zelfonderzoek hebben gedaan niet langer te leven dan de vrouwen die geen zelfonderzoek hebben gedaan.

Röntgenonderzoek van de borsten (mammografie)

In Nederland worden alle vrouwen tussen de 50 en 75 jaar om de twee jaar opgeroepen voor een borstfoto. Op deze wijze is het mogelijk om borstkanker in een zeer vroeg stadium op te sporen. In de statistieken is duidelijk te zien dat de vroege opsporing, waardoor eerder behandeld wordt, minder kans op overlijden aan borstkanker als gevolg heeft.

Familie onderzoek

Ongeveer 5% van alle borstkankers is erfelijk. Vrouwen uit een familie met borstkanker of eierstokkanker bij moeder, tantes, zussen, enz. kunnen gescreend worden of zij extra aanleg hebben voor borstkanker.

Lees verder over het stellen van de diagnose borstkanker -->


(Advertentie)U bevindt zich hier: Borstkanker » Vroege opsporing
(Advertentie)
Print deze pagina uit Print deze pagina
Voeg Borstkankerinfo.nl toe aan je favorieten! Favorieten
(advertenties)